Nyheter

Här kan man följa vad som händer i vårt husprojekt.

2006 
Sö 2 aprilEfter en schysst sovmorgon rensade vi upp grenarna i den leriga trädgården.

Sedan tog vi det ganska lugnt under dagen, packade upp lite i köket och handlade lite bra-att-ha-grejor.

Lö 1 aprilVi gick upp halvtidigt och flyttstädade med Ragnhilds hjälp lägenheten.

När vi kom hem var Din, vår trädgårdsmästare, i full färd med att beskära våra fruktträd.

Resten av dagen ägnades mest åt lite uppackning och att ta det lugnt framför brasan.

Fr 31 marsFlyttdagen!

Andreas jobbade fram till lunch och åkte sedan från Lenhovda. Elin slutade vid tretiden.

Efter de sista förberedelserna; utläggning av mattor på det nya golvet, rensning i källaren och uppsättning av Ivar-hyllor i förrådet, så påbörjades själva flytten runt klockan 16.

Vi hade hjälp av Daniel och Elisabeth (förstås, eller vad man ska säga =), Gottfried och Helena, Alfred, Felix, Jennie och Patrik och Henrik samt Ragnhild som påbörjade städningen av lägenheten. Tack vare dem (och Bufab-lastbilen) gick det hela mycket smidigt och vi var färdiga strax efter halv åtta. Då vidtog pizzaätning och fika framför brasan.

To 30 marsSista Tarkett-golvet lades (i kontoret)!

Elin packade klart i princip allt i lägenheten.

Nu väntar vi bara på att det ska bli fredag...

On 29 marsIdag lades golvet klart i sovrummet, det enda som är kvar på golvläggningsfronten är sista längan i kontoret. Målningen börjar också bli klar.

Elin har börjat packa allt från lägenheten i kartonger som vi fått låna av hennes AT-kolleger.

Parkettläggning är bokad till vardagsrummet, en komma två kubik olja beställd och centraldammsugaren kommer förmodligen imorgon. Saker börjar falla på plats.

NyHet!Äntligen! Renoveringsbilder! Klicka här.
Ti 28 marsVarför sluta när det är som roligast? Daniel målade idag taket i vardagsrummet en sjunde vända... Elisabeth satte in skåpsdörrar i köket och skruvade i handtagen.

Det målades fönster i vardagsrummet och vi lade golv i kontoret och började på sovrummet. Tröskeln i sovrummet vållade lite bekymmer, den sviktade i mitten så vi fick riva bort den och palla upp med två reglar. Det blev bra till slut efter mycket om och men. Nu är golven snart färdiglagda.

Vi har bestämt att hyra in en kille från Skåne som ska få lägga vårt parkettgolv i vardagsrummet. Nu har vi också bestämt färg på köksgolvet. Båda dessa golv ska beställas imorgon, så får vi se när det blir av.

Elin packade kartonger under sista golvläggningsfasen, vi ska ju flytta också gubevars... På fredag går stora flyttlasset.

Må 27 marsVi hyrde en macho muskelborr och borrade hål för centraldammsugaren i golvet mellan sovrummet och tvättstugan. Eftersom golvet består av kompakt, gjutet betongvalv tog det i runda slängar två timmar. Ganska stor del av denna tid gick (förutom att pressa sig igenom armeringen) åt till att byta proppar, eftersom vi inte har hunnit lokalisera vilka proppar som går vart och framför allt inte vart 10A-propparna går. Detta innebar att vi smällde runt sju 6A-proppar på att driva detta muskedunder som med största sannolikhet kräver åtminstone 10A... Men det var rätt kul ändå. Fast rätt långtråkigt efter ett tag.

Borrningen i väggen mellan sovrummet och hallen gick betydligt enklare, vanlig cirkelborr rätt genom lättbetongen bara. Tjoff!

Vi filosoferar över färgen på köksgolvet. Svåra beslut varje dag. Men det blir nog bra.

Sö 26 marsGolvet lades klart i hallen och påbörjades i kontoret. Köksluckorna monterades. Taket i vardagsrummet målades för fjärde, femte och sjätte gången... Väggarna i vardagsrummet målades.
Lö 25 marsVi började lägga golv i rummet mot gatan. Taket i vardagsrummet målades för tredje gången. Det målades lister och dörrkarmar i hallen.

På kvällen tog vi lördagsledigt igen och åkte till Tånnö där vi bjöds på mat och badade i badtunna.

Fr 24 marsPå väg från Stockholm köpte vi ett Trinette-kök för 2000 spänn att ha i uthyrningsrummet i källaren.
On 22 marsFörsta rejäla bakslaget: Efter inspektion av golvfirma visar det sig att vardagsrumsgolvet inte är slipbart. L Vi får hitta på något annat.

Vi åkte till Stockholm och tog paus ett par dagar (Elin skulle på AT-stämma och jag jobba).

Ti 21 marsMålningen fortsatte, öppna spisen lagades och målades efter ingreppet med kassetten. Vi kollade in parkettgolvet i vardagsrummet och tyckte det såg bra ut.
Må 20 marsEfter att gipstaken spacklats och slipats vederbörligt antal gånger satte vi slät väv i taken. Därefter började vi måla taken i vardagsrummet och hallen.
Sö 19 marsVi fortsatte att sätta tak, både gipsplattor (i vardagsrummet och hallen) och laserat trä (i rummet mot gatan, sovrummet och kontoret). Gipsplattorna spacklas.

Karin kom och målade i köket och Gottfrid hjälpte till att sätta tak.

Vi proveldade vår braskamin, den fungerar utmärkt, det blir jättevarmt och är fantastiskt mysigt.

Lö 18 marsVi fortsatte att sätta tak och blev klara med gipsplattorna i vardagsrummet. Kristina kom och hjälpte till.

På kvällen tog vi ledigt och åkte till Horda och tittade på Melodifestivalen.

Fr 17 marsSotaren inspekterar spiskassetten och finner installationen godkänd.
To 16 marsStora hantverkardagen. Reftele Murdesign kom och installerade en kassett i öppna spisen och drog rör genom skorstenen. Samtidigt kom en rörmokare och tömde elementsystemet och bytte samtliga elementvred mot termostatstyrda dito. I de flesta fall byttes även luftningsventilen. För att ytterligare spä på förvirringen och trängseln kom två rörmokare till och installerade en elektrisk varmvattenberedare som Värnamo Energi är vänliga att låna ut till oss tills vi får fjärrvärme eftersom varmvattnets funktion hittills i bästa fall kan beskrivas som tveksam

Dessutom börjar vi på kvällen sätta gipstak medelst en gipshiss som vi fått låna av Daniels polare, utan vilkens hjälp vi aldrig fått upp gipsplattorna i taket..

Lö 4 mars -
On 15 mars
Renoveringen rullar på, det rivs väggar och tak, spacklas, slipas, målas, plastas, köps tak och golv. Elementvreden läcker stundvis, i övrigt går det mesta enligt plan eller bättre. Daniel och Elisabeth kommer i princip varje dag och hjälper till, hur vi skulle ha klarat det utan dem är det ingen som förstår. Vi får också hjälp av både släkt och vänner i övrigt med punktinsatser.
Fr 3 marsVi får fjärrvärme!!! Lyckan är total. Med detta följer också fiberbredband. Installationen börjar i oktober. Renoveringen fortskred, det går bra hittills.
To 2 marsRenoveringsarbetet fortsatte med benäget bistånd från Daniel Magnusson, vår frenetiske renoveringshjälp, mannen med överskottsenergin. Tak revs, väggar målades första vändan.
On 1 marsVi skrev överlåtelsehandlingar och slutförde transaktionen, sedan fick vi nycklen och kunde gå in i vårt eget hus! =) Efter bara någon timme började vi riva tak och dra bort tapeter från skåpsdörrar. Bilder kommer.
Må 27 febVi åkte en färjetur till Polen och handlade färg, spackel, kakel, verktyg och allehanda smått och gott till renoveringen. Bilen gick på knäna på vägen hem...
2005 
On 28 decTanten vi köper huset av var med i en artikel i lokaltidningen Finnveden. För att läsa artikeln, klicka här.
Ti 13 decVi fick besiktningsprotokollet, i vilket man glädjande nog bland annat kan läsa följande: "Byggnaden har hög kvalitet, är både välbyggd och välskött och har goda arkitektoniska kvaliteter. Byggnadens läge är utmärkt."
Ti 6 decVi räntesäkrade våra bundna bottenlån. 300 000 på 12 år, 300 000 på 6 år. Resten blir rörligt.
Må 5 decVi var på Föreningssparbanken och pratade lån. Bra kontakt.
To 1 decVi betalade handpenningen. Köpet är klart och planeringen kan börja.
Ons 30 novBesiktning av huset. Det kändes väldigt bra och besiktningsmannen hade inget att anmärka på.
Ti 29 novTräff med banken för att fixa handpenningen.
Må 21 novEfter en kort budgivning som slutar på 925 kilopix är huset vårt! Efter jobbet åkte vi ner till mäklaren och skrev kontrakt.
Ons 16 novVisning av huset. 120(!) personer var där, men förutom allt folk verkade huset trevligt.