Florida 2007

Vi bestämde oss för att åka till Florida.

Här finns lite bilder och information för den som är intresserad:

Tisdag 1 maj

Efter att ha tillbringat en måttligt varm valborg i Lund och sovit hos Elins syster Karin gick tåget (något försenat) från Lund vid halv nio. Vi kom fram till Kastrup strax efter nio, incheckning och säkerhetskontroller gick smidigt och det var inte några väntetider att tala om. Flygresan förflöt också smidigt, nio timmar med en aning sömn och lite mat samt två tredjedels "DaVinci-koden" på dator. Landade i Atlanta klockan två på eftermiddagen lokal tid, klockan åtta på kvällen svensk tid. Väntetiden på flygplatsen fördrevs med att titta på resten av "DaVinci-koden" och "Varannan vecka", samt en god snabbmat med en jätteläsk.

Flygturen till Miami gick smidigt, Elin kunde ligga ner och sova. Efter att ha fått ut vårt bagage åkte vi nån slags transport till Avís biluthyrning där vi fick vår bil. Det skulle ha varit motsvarande en Opel Vectra, men blev en Jeep med 3,5-litermotor! Heja! Med lite kartläsning och en del GPS lyckades vi ta oss till Ocean Drive på Key Biscane. Efter att ha virrat runt ett tag ringde vi till hotellet, som visade sig ligga på Miami Beach. Fel Ocean Drive inlagd i GPSen alltså. Så det kan bli. Vi lade in den nya och åkte sedan raka vägen dit, det tog mindre än en halvtimme. Klockan ett lokal tid, dvs klockan sju på morgonen därpå svensk tid, var vi äntligen framme och fick sova!

Onsdag 2 maj

Trots att vi sovit alldeles för lite vaknade vi av oss själva vid sju, en timme innan väckarklockan. Vi gick upp, åt en god frukost med bland annat färgglada flingor och bagels och gick sedan en liten spaningsrunda. Hotellet låg drygt hundra mater från stranden, och stranden är alltså Miami Beach som är vit och ungefär hur lång som helst. Havet var turkost och nästan helt stilla, och det var vaaarmt! Vi gick tillbaks till hotellet och bytte om till badkläder och gick sedan en promenad längs med en gata där i princip alla hus var i art deco-stil, med flotta uteserveringar som alla erbjöd olika varianter av frukost. Vi drog oss ut till stranden och badade, havet var ljuvligt, precis lagom svalt när man gick i och sedan så ljummet att man kunde ligga i hur länge som helst.

När vi badat färdigt gick vi vidare längs strandpromenaden innan vi vände tillbaks mot hotellet. Där checkade vi ut (både bilarna och hotellen är förbokade och betalde) och åkte sedan mot Orlando. Vi hade inte sett bilen i dagsljus förut och den var rätt imposant, så hög att vi måste sträcka på oss för att kunna se varandra i ögonen om vi står på varsin sida bilen. Vi valde att inte åka på motorväg i början utan långsamt glida fram utmed kusten för att få en känsla för hur byggnader och struktur ser ut. Det är lite svårt att få kläm på hur det fungerar, allting är väldigt utspritt på något vis. Vi var glada för luftkonditioneringen i bilen eftersom temperaturen ute var uppåt 30 grader.

Vi stannade och köpte lite ryskt saltvatten att dricka på vägen och bytte sedan till någon slags motorväg. Det var relativt högt tempo och många filer men flöt på ganska bra. Runt ett stannade vi för att äta lunch men gick först in på ett ställe som var någon slags gigantisk affär som sålde elprylar och köksattiraljer, till exempel en hel hylla med en babiljard olika sorters mixers. Vi frågade efter SodaStream, men de hade aldrig hört talas om något liknande när vi beskrev vad det var. Är det månne något specifikt för Sverige eftersom vi har så bra kranvatten?

Lunchen intogs på ett riktigt klassiskt amerikanskt ställe, någon slags hamburgerkedja med galonsäten där vi intog varsin portion. Där lärde vi oss två saker: dels att man inte ska beställa ett helt mål, då får man in så mycket saker att man aldrig orkar äta upp, dels ringde vi Eva Gson och fick en crash course i hur man dricksar i USA. (Man ger 10-20 procent, 10 är någon slags minimum och ju bättre service man fått, desto mer ger man. Man kan ge ungefär hur mycket som helst, men upp till 20 är normalt.)

När vi fortsatte valde vi att åka på en betalväg. Detta var betydligt mer likt en vanlig svensk motorväg, det var inte lika många avfarter eller filer, dessutom var det mindre trafik vilket var mer vilsamt för föraren. Under hela färden (och då menar vi hela färden, ungefär en gång per kilometer i flera mil) gjorde en firma som hette Yeehaw reklam om hur bra det var att köpa biljetter av dem, och de låg dessutom utefter vägen, så där stannade vi och köpte biljetter till Kennedy Space Center, Universal Studios och Sea World och fick förklarat för oss av en trevlig gubbe hur allting fungerade.

När vi närmade oss Orlando navigerade vi med hjälp av kartor och GPS (kartorna är rätt usla, alla vägar står inte utmärkta och skalan stämmer inte alls, det är mer schematiska beskrivningar av hur de största vägarna förhåller sig till varandra, på ett ungefär). Det gick bra i alla fall, och vi kom direkt på hotellet som heter Howard Johnson. Det ligger på en schysst kommersialiserad gata mitt i smeten mellan Universal Studios, Disney World och Sea World. Vi såg bland annat ett hus som var byggt upp och ner och på snedden som hette Wonderworks. Di är inte kloka, amerikanarna.

När vi checkat in på hotellet åkte vi och handlade lite vatten och snacks till morgondagens aktiviteter, sedan säckade vi ihop ungefär när vi skulle leta efter någonstans att äta, men lyckades i alla fall hjälpligt ta oss till en Kentucky Fried Chicken och beställa mat, äta upp den och åka till hotellet. Sedan slocknade vi i princip omedelbart.

Torsdag 3 maj

En relativt spartansk frukost ingick, där vi faktiskt lyckades producera något havregrynsgrötsliknande (när vi tog våra havregrynsgrötstallrikar och gick till mjölktillbringaren sa frukostvärdinnan "Eeeehhh...", men vi förklarade då att vi var från Sverige och att hon inte behövde oroa sig =).

Efter frukost satte vi oss i bilen och gav oss av mot Kennedy Space Center, en färd på en knapp timme. På vägen såg vi delfiner(!) vid kusten och dessutom alligatorer(!!!) i de vattenfyllda dikena. På riktigt, liksom.

Kennedy Space Center var en mäktig upplevelse, stora grejor som väger tusentals ton och raketer och prylar. Först var vi på tre ställen som var mer "på riktigt", ute på själva området; den första avfyrningsrampen, Apollo-centret och en stor hangar där de jobbade med att färdigställa allt inför uppskjutningen av nästa rymdfärja. När bussturen var slut fick man gå runt på Visitor center, där fanns det lite mer attraktionslika saker; små filmvisningar varav vissa i 3D, en raketkyrkogård och liknande prylar. Spännande, man får en större förståelse för hur stort och viktigt rymdprogrammet verkar vara för amerikanerna.

På hemvägen kunde man besöka en en slags experimentverkstad där man själv fick prova på lite rymdträning och landa rymdskyttlar och åka i en apparat som snurrade runt runt och testa G-krafter. Coolt.

När vi kommit tillbaks till Orlando käkade vi på Thank God It's Fridays och åkte sedan hem och lade oss, inte lika trötta som dagen innan men fortfarande rejält utmattade.

Fredag 4 maj

Efter frukost och sånt kom vi framåt tiotiden iväg till Universal Studios, som ligger relativt nära hotellet, dryga fem minuter med bil. Vilket ställe! Det var Twister-upplevelse där man fick testa att stå mitt i en orkan, Hajen-båtfärd där man nästan blev uppäten av hajar, Shrek 4-D, Jurassic Park-flume ride, Poseidon-äventyr, fotografering med Shrek och Nicke Nyfiken och en massa, massa annat. Bäst av allt var i alla fall Spiderman-rajden, en otroligt snyggt gjord färd med episoder i 3-D, där det verkligen såg ut som om Spindelmannen kom och ställde sig på motorhuven. Helt fantastiskt!

Vi hade köpt biljetter som gällde till båda områdena, både Universal Studios och Islands of Adventure. Vi gillade väl Universal Studios bäst, det var lite lugnare där och en roligare miljö, även om Islands of Adventure var nog så imponerande. Även idag hade vi packat matsäck och vatten och slapp därför köpa något av den svindyra maten på området.

När vi var klara med allt (inklusive en andra omgång av Spider-man, där Elin fick vara snäll tant och hålla en liten halvskraj kille i handen) var klockan efter åtta och vi begav oss hemåt. På vägen smällde vi i oss varsin 12 oz steak på Angus Black, dit vi hade en rabattkupong på 15%.

Vi blir mindre och mindre trötta på kvällarna, men man är ändå rätt utpumpad efter en hel dags gående och attraktions-åkande. Vi tycker dock att vi håller ett bra tempo, inte för slött men inte heller för hetsigt och stressigt. Vi väljer ut de saker vi vill och hinner med och sitter ner och vilar lite i skuggan när det blir för varmt. Eller smiter in i nån luftkonditionerad affär.

Lördag 5 maj

Efter att ha börjat dagen med att bada i poolen var vi idag på Sea World, en slags blandning mellan Skansen och Gröna Lund. Fast större. Och med en massa shower och uppvisningar. Vi fick börja dagen med att gå igenom programmet, pricka för det vi ville se och göra upp ett schema. Därefter flöt dagen på med späckhuggaruppvisning som var väldigt storslagen (och där tog batterierna till stora kameran slut), teatershow med sjölejon och uttrar som var helt otroligt fantastisk, en magnifik dansföreställning, en uppvisning med delfiner, valar och fåglar av alla upptänkliga sorter samt gratis ölprovning med genomgång av olika kategorier och sorter. Dessutom hann vi med ett antal åkattraktioner och att titta på sjökor, pingviner, alligatorer och nästan klappa delfiner (eller åtminstone hålla handen några decimeter ifrån när de simmade runt). Någonstans vid pingvinerna, runt sextiden på eftermiddagen, kom det en regnskur, men det var mest uppfriskande eftersom det innan dess varit den varmaste dagen hittills.

På kvällen gick vi på IHOP, International House of Pancakes, och åt en kaloririk måltid, som brukligt är med gratis refill av läsk. Inte undra på att många av amerikanarna är lite för stora...


Shamu, den stora späckhuggaren...


...får mat.

Söndag 6 maj

Dagens aktivitet var Disneys Epcot Center, som är en av deras fyra "världar" som var och en är minst lika stora som alla andra temaparker som finns här. Det är någon slags blandning av framtidsvision och beskrivning av hur vår värld ser ut och fungerar. Förutom de sedvanliga 3D-showerna och åkattraktionerna fanns det små experiment och interaktiva lekar man kunde ägna sig åt. Vi åkte till Mars, reparerade rymdskepp (och är nu godkända rymdkadetter), byggde människor (och är nu väl godkända kirurger, tänk så mycket mindre jag behövde plugga än Elin för att klara detta ;o), blev nedkrympta till en tiondel av vår naturliga storlek, åkte genom jordens historia och flög över Californien.

Det var också miljömedvetet och fint, det fanns en liten filmsnutt med Simba, Timon och Pumbaa som påpekade att man skulle hushålla med resurserna, en otroligt förenklad bild av verkligheten där det verkade som att allt var ruttet på sjuttiotalet (farlig musik, bilvrak och gegga) men nu var allt så mycket bättre (heroisk musik, glada djur och lyckliga, framgångsrika människor). Man hade nog kunnat pekpinna betydligt mer, men hey, vi är i Amerika, det måste vara enkelt och glatt...

Vi åkte dessutom Disneys monorail-system bort till knutpunkten vid Magic Kingdom, en annan av deras världar, och tillbaks och fick på så sätt se dels lite natur och dels hur otroligt vidsträckt allt är, Disney måste äga mark som är stort som en medelstor svensk stad.

När vi var klara med den sedvanliga parkdelen kunde man gå runt en jättestor sjö och hälsa på andra länder som Norge, Tyskland, Marocko, Kina, Italien, Japan och Tyskland. De hade byggt upp torg och byggnader som var typiska för just det landet (i naturlig storlek alltså, varje land var stort som en mindre svensk stadskärna kändes det som), med caféer och restauranger och slott och borgar och allt. Fantastiskt roligt att se, och extremt välgjort. På den norska delen kunde vi prata svenska (eller åtminstone nordiska), eftersom varje "land" var befolkat av "infödingar". Vi åt middag på en marockansk krog, och vid nio var det dags för den stora fyrverkerishowen. Efter att ha sett de små pekpinnarna om miljön var det intressant att se dem släppa iväg kilovis med tungmetaller i sin närmiljö (i varje "värld", varje dag, året runt...). Men maffigt var det.

På hemvägen smet vi in på Angus Black och åt den efterrätt vi inte orkat med i förrgår, en Bourbon Cake (som var bra rejäl, tur att vi delade på två).

Måndag 7 maj

Efter att ha badat lite i poolen och checkat ut från hotellet åkte vi och bytte vår Jeep mot en Ford Mustang Cabriolet (med en 4-liters V6 på 210 hästar. Mums! =) och åkte mot Clearwater på Floridas västkust. Vis av tidigare resors erfarenheter åkte vi uppcabbat på de långa, snabba sträckorna. På vägen stannade vi på en mall och åt.


Vår schnygga Ford Mustang cabriolet.

I Clearwater hade vi inte bokat hotell i förväg, så när vi kom fram runt femtiden cabbade vi ner och glassade runt lite och stannade på ett par ställen, och priserna låg mellan 65 och 100 dollar per natt. På tredje försöket hittade vi ett jättetrevligt hotell precis vid stranden med pool och allt för 59 dollar. Som hittat! Vi checkade in, tog en promenad utmed stranden, badade i poolen, tittade på solnedgången och cruisade sedan iväg för att äta mat.

Vi hittade ett trevligt seafood-ställe som verkade flott men var mycket prisvärt. Elin beställde grillad lax och jag beställde någon slags hummer-trippel, och fick in en magnifik tallrik med hummerben och klor, pasta med hummerjox och en bit grillad fisk med hummertopping. Efter att ha ätit knappt hälften så fick vi in en låda och stoppade resten i innan vi åkte hem och lade oss.

Vädret under dagen var lite svalare och lite blåsigare än tidigare, men det var bara skönt. Havet var dock inte så inbjudande.

Tisdag 8 maj

Efter att ha gjort lite morgongymnastik i poolen och packat så åkte vi mot Fort Myers.

På vägen stannade vi på något slags outlet och tittade lite, men hittade inget vi ville ha. När vi kom ut på stora vägen igen var det stopp (eller i det närmaste i alla fall, snigelfart) i en dryg halvtimme på grund av gräs- och buskbrand som gjorde att de spärrat av all norrgående trafik och två av tre körfält i sydlig riktning. Vi kom dock förbi och fortsatte söderut. Vi GPSade oss fram till vårt hotell, ett synnerligen trevligt hotell precis vid stranden (som var rätt bred) med pool, bar och café.

Vi gick en promenad ut på stranden, badade lite pool och glassade sedan in till Times Square som är centrum i Fort Myers Beach. Där tittade vi på solnedgången från piren och åt på grekisk restaurang innan vi åkte hem och lade oss.


Piren vid Fort Myers Beach, från vilken man har en fin utsikt över solnedgången.


Times Square i Fort Myers Beach. Notera julgransbelysningen, rätt vanligt förekommande.

 Onsdag 9 maj

Idag var dagen då vi såg en massa spännande djur!

Efter att ha softat vid poolen handlade vi frukost på 7-Eleven, slängde i två maskiner tvätt och åkte till en marina där det fanns stora båtar och några affärer med lite krimskrams. När vi hängt tvätten åkte vi till Lover's Key, ett slags naturreservat (eller rättare sagt som en vanlig svensk strand, där man inte får slänga skräp och plantera skyskrapor) där vi gick utmed stranden och tittade på havet.

Där fick vi syn på livs levande sjökor ute i havet! De är inte riktigt utrotningshotade men nästan, och relativt sällsynta. Vi såg två stycken som låg i princip bredvid varandra. De är stora bjässar, väger minst ett halvt ton, rör sig med en hisnande hastighet av fem till tio kilometer i timmen (inte så snabbt alltså) och äter som tur är bara sjögräs och växter.

Vi såg också ett antal pelikaner, och fick också se dem fånga vatten och sila i påsen för att fånga fisk.

Det blåste ganska friskt men var i övrigt mycket fint väder och ett fantastiskt mysigt ställe, med större koncentration av snäckor än vi någonsin sett tidigare.

Framåt tre åkte vi tillbaks till hotellet och softade vid poolen, tog ett par drinkar, solade och läste. Vid halv fem fräschade vi till oss och cruisade bort mot Getaway Marina, där vi bordade Delta Lady, en "hjulångare" med vilken vi skulle kryssa runt i ett par timmar. Det var vi och ett gäng panschisar, men det är väl bara att vänja sig inför den förestående kryssningen nästa vecka... =)

På vägen ut fick vi se en amerikansk vithövdad örn, en s.k. "bald-headed eagle", en rätt ovanlig syn i dessa dagar tydligen. Efter en halvtimme fick vi syn på en delfin som sprätte runt i fjärran! I övrigt var det lite tunnsått med den varan, men en delfin såg vi i alla fall.

Vi bjöds på buffé (eller bjöds och bjöds, vi hade betalat för den i förskott alltså) och fick oss lite levande musik till livs av en trubadur som förmodligen hade rökt på lite, men som sjöng bra.

Vi kom iland vid solnedgången och fick då den briljanta idén att vi skulle äta våfflor till efterrätt. Personalen tillhörde begåvningsreserven, så vi fick lite mer än vi skulle ha och fick dessutom betala lite mer än vi skulle, men vi åt och betalade snällt, så vi var hyfsat mätta när vi kom hem till hotellet och orkade inte mycket mer än att lägga oss medsamma.


En livs levande sjöko, vikt i runda slängar 600 kilo, äter bara sjögräs. Sällsynt.


En pelikan med fisk i påsen.


En amerikansk örn, "bald-headed eagle". Sällsynt.


En delfin lyckades vi få syn på under båtturen.

Torsdag 10 maj

Efter att ha suttit vid poolen och läst lite packade vi ihop och åkte mot Fort Lauderdale på Floridas östkust, precis norr om Miami.

Vi skulle egentligen ha åkt via en större betalväg, men den var stängd på grund av gräsbrand och rök, så vi åkte en mindre väg istället.

På vägen stannade vi till på en liten oansenlig rastplats där det fanns någon slags lite stuga där man kunde kolla på reptiler och alligatorer. Det såg rätt B ut, men det kostade bara 3 dollar per person så vi beslöt att gå in i alla fall, i synnerhet som ägaren var vänlig att låna oss lite tejp som vi behövde.

Att gå in där visade sig vara en riktig höjdare! Han hade alligatorer i olika storlekar, en massa ormar, ödlor, papegojor och andra roliga djur som vi fick titta på och hålla och se dem bli matade.


En alligator som orkat sig upp på land i värmen.


Andreas håller i liten (men ack så ettrig och slingrig!) alligator.


Andreas håller i större (men mer docil) alligator.


Andreas håller i liten, slingrig orm.


Andreas med värsta fobin vågar hålla i fågelspindel!!!
(Ett litet steg för mänskligheten, men ett stort steg för mig...)


Elin håller i stor orm, som väger ungefär 22 kilo och kan krama ihjäl tixempel tvättbjörnar.


Elin låter papegoja vandra på hennes arm.


Elin låter flickkär ara vandra på armen.


Såhär ser en nysvald tvättbjörn ut i magen på en orm.

Det finns också en hel bildserie som visar hela processen när en orm äter en tvättbjörn.

Klicka här för att komma till den sidan. Känsliga tittare varnas!

Vi kom därifrån efter cirka två timmar och kom fram till Fort Lauderdale vid sjutiden, checkade in på hotellet som verkade vara bra och låg precis bredvid havet med bara en gata emellan. Havsutsikt hade vi också, om man ställde sig hyfsat nära fönstret (rummet ligger liksom på kortsidan).

Elin lyckades hitta att det var någon form av mat- och vinfestival på ett ställe som hette Las Olas boulevard. Vi begav oss dit, det visade sig dock att när vi kom dit var det en ynka halvtimme kvar. Det innebar förvisso att det bara kostade 40 dollar istället för 70, men för att utnyttja det fick man pinna på rätt bra och fylla tallriken och glaset med mat och vin hela tiden. Självlysande drinkar delades också ut. Gott var det och lite rullig blev man (åtminstone den ena av oss).


Den ena av oss, lite rullig.

Fredag 11 maj

Idag tog vi det lugnt, badade lite pool på förmiddagen och åkte till Hollywood på eftermiddagen. Nu är det inte så drastiskt och långt som det låter, Hollywood ligger mellan Fort Lauderdale och Miami och det tar runt en halvtimme att åka dit. Där finns en fantastiskt lång strand där det bara ligger en gång- och cykelväg innan butiker, restauranger och caféer, till skillnad mot i princip resten av stränderna vid Fort Lauderdale och Miami, där det ligger en trafikerad gata mellan stranden och byggnaderna.


Hollywood beach, trots att det är disigt så är det vaaarmt!

Där gick vi runt och glassade, badade en smula (det är betydligt mindre blåsigt här just nu än när vi var på västkusten) och åkte sedan in till downtown Hollywood, som påminde mycket om downtown Fort Lauderdale, dvs Las Olas (men mindre vin- och matfestival).

Vi åt en fantastiskt god och prisvärd middag på en kinesrestaurang och blev undervisade av en mycket glad kinesisk herre vad som var vilket och hur man skulle göra. Vi kontrade med att äta med pinnar, vilket han upplyste oss om att amerikanarna var dåliga på.

Sedan strosade vi runt och tittade lite i affärer innan vi shoppade frukost och åkte hem och lade oss.

Det märks tydligt att det är en helt annan stil i Miami/Fort Lauderdale än i Orlando respektive Fort Myers/Clearview. I Orlando är det mycket feta amerikaner som går på Disney och andra attraktioner. På östkusten är det ganska slappt, mycket fiske och hawaiiskjortor. Här på västkusten är det schnygga folket, glassarfaktorn är otroligt hög. Vi har hört reklam för diverse plastikoperationer på radio, bara för att nämna ett exempel. Vi är förmodligen otroligt ohippa (och o-opererade) men döljer det effektivt genom att glida runt i vår cabriolet, vilket vi tycker funkar fint och dessutom är väldigt roligt och känns glassigt.

Lördag 12 maj

Efter att på förmiddagen ha glassat vid poolen (då vi bland annat chattade i realtid med kb, vilket kändes häftigt med tanke på tidsskillnad och avstånd), åkte vi vid lunchtid till Sawgrass Hills mall, vilket enligt uppgift är USAs största mall med över 350 butiker.


Sawgrass Mills, skala 1:massor.

Stort var det i alla fall, och vi ägnade resten av dagen åt att gå runt och titta på det storslagna, smita in i affärer som såg roliga ut samt leta Converse-dojor åt kb (kul att ha ett behov att fylla). Det var lätt att gå vilse om man inte höll ett öga på kartorna och var man var. Under tiden fick vi löpande rapporter om hur det gick i Eurovision Song Contest (jabbla chiit!). Till slut hittade vi några schnygga skor, däremot missade vi att handla de Dockers-shorts vi redan hade provat  (hur vi nu lyckades med det när affären stängde halv tio på kvällen...). Kvällsmaten intogs på Cheesecake Factory, en otroligt populär restaurang (att döma av köerna för att få bord), där Elin beställde en sallad och fick in en gigantisk kreation. Vi tog låda båda två, delvis för att få plats i magen med en Key Lime Cheesecake.


Elins gigantiska kreation till sallad.

Vid halv elva åkte vi hem till hotellet och sov, efter väl förrättat värv.

Söndag 13 maj

Idag är slappaste dagen hittills. Efter det sedvanliga morgondoppet i poolen samt frukost ägnade vi resten av förmiddagen fram till klockan ett nere vid havet tvärs över gatan, där vi låg på sköna solstolar och skickligt lyckades råka vara i vattnet varje gång det kom förbi någon och ville ha betalt för lånet av desamma. Genom en gemensam kraftansträngning lyckades vi sedan förflytta oss tillbaks över gatan till poolen, där vi slappade vidare och intog vår lunch.

På eftermiddagen åkte vi mot stora mallen igen, stannade till vid en annan mall på vägen, men det var inte alls lika spännande och lite lyxigare (läs: mycket dyrare). Väl framme vid Sawgrass Mills handlade vi lite diverse, bland annat de Levi's-saker som vi inte hann handla igår, bikinis åt Elin och ett resväskeset för att få hem allt vi handlat. Under vårt besök kom ett rejält tropiskt regn (vilket föranledde en blixtvisit ut till Mustangen för att fälla upp sufletten) som varade i en knapp timme, sedan klarnade det upp igen.

Kvällens aktivitet var drive-in-bio. Detta visade sig vara fantastiskt spännande och roligt, mer lattjo än vi föreställt oss. Man betalade 5 dollar per person (35 kronor) och åkte sedan in och ställde sig framför skärm 11, där Spindelmannen 3 visades. Hela planen framför skärmen var liksom ondulerad, så att alla bilar stod i uppförslut, fast på samma nivå. Man kunde köpa popcorn och läsk i en liten stuga, så rattade man in rätt FM-kanal där man hade själva ljudet, och sedan var det bara att luta sig tillbaks och njuta av filmen som faktiskt var rätt hyfsad. En spejsad och kul upplevelse.

Måndag 14 maj

Efter frukost packade vi ihop och åkte en sista glidartur med cabben nere till Miami där vi lämnade igen bilen och tog en taxi till kryssningsfartyget, en ganska kort färd. När vi klev ur taxin stod det personal och tog hand om våra väskor, så vi hade bara att ta handbagaget och kliva in i terminalen.

Vi lämnade över våra färdhandlingar och fick varsitt kort som såg ut ungefär som ett kreditkort, med magnetremsa och namn och allt tryckt på. Dessutom stod det och i vilken matsal vi skulle äta och vilken sittning vi hade. Till båda våra kort kopplade man sedan ett kreditkort, och förutom att det är en kombinerad biljett, boarding pass och rumsnyckel så sker även all betalning på båten med sagda "Sail Pass". Mycket smidigt.

Båten var enorm, inte mindre än 14 våningar med ett antal matsalar, teater med balkong, konferenslokaler, disco, shoppinggata, danslokaler, barer samt sist men inte minst ett stort poolområde på taket samt en klättervägg. All mat ingår (och mycket och god mat är det!), och vi köpte till ett s.k. "soft drink package" för 24 pengar per person (168 kronor) där man får dricka så mycket läsk man vill på hela båten. Förutom maten ingår också snacks, mjukglass, efterättsbufféer etc. Hungrig behöver man inte gå!

Det ingick också lunch första dagen, vilket var trevligt eftersom vi gick ombord redan klockan ett, trots att båten inte avgick förrän fem. Där fanns en rejäl buffé med ett antal olika stationer där man kunde hitta en mängd olika smaskiga maträtter och tillbehör.

Vi ställde in handbagaget i hytten, resten av väskorna levererades dit under eftermiddagen. Stor hytt på nionde våningen med dubbelsäng, soffa, skrivbord, garderob, fönster, TV, toalett och dusch. Mellan lunchen och middagen hann vi gå igenom en del av båten för att få en uppfattning om hur stort det var och lära oss hitta, samt försöka få en överblick över alla babiljarders aktiviteter som man kan gå på. Dessutom gick vi på en shoppingguide, en session där man fick lära sig vilka affärer man skulle rikta in sig på under tisdagens stopp i Nassau. För 25 pengar köpte man ett rabatthäfte där man kunde hämta en massa gratissaker under sitt hamnbesök.

Vid middagen hade man blivit tilldelad ett bord där man ska sitta under resten av resan, vilket för det trevliga med sig att man lär känna dem som sitter vid samma bord. Det är Bruce och Elissa från Michigan, två dataprogrammerare som firar sin ettåriga bröllopsdag, Tim och Meg från Kentucky, ett yngre par som åker på sin första semester utan sin tvååriga son, samt Alison och Rebecca, två yngre tjejer från San Francisco. Vi har väldigt trevligt och är alltid bland de sista borden att lämna matsalen.

Maten är fantastisk, det är bordsservering och linnedukar och brutna servetter och kypare och hovmästare och alla är så trevliga och man väljer bland fyra-fem olika förslag av vardera förrätt, varmrätt och dessert, det är olika maträtter och teman varje dag. Man kan dessutom beställa vin på flaska och spara resten till dagen därpå, mycket smidigt system.

Efter middagen, som idag var "casual" (dvs vanliga kläder), gick vi på karaoke innan vi gick och lade oss.

Tisdag 15 maj

Båten hade under natten lagt till i Nassau, huvudstaden i Bahamas.

Efter en rejäl frukostbuffé gick vi in mot centrum (som liksom är uppbyggt runt hamnen med alla affärer inom fem minuters gångavstånd). Trots ett relativt ihållande och intensivt regn var det varmt. Vi hade fullt upp med att hinna runt till alla affärer och hämta våra gratis safirörhängen, silverarmband, ädelstenar och andra schyssta produkter. Elin köpte dessutom ett nagellack som ändrar färg i solen, en cool produkt från en firma som bara marknadsförde saker som ändrar färg i solljus.

Vi gick tillbaks till båten lagom till lunch klockan två, det visade sig att även den mångsidiga buffén innehöll andra saker än dagen innan, så man kunde välja bland helt nya maträtter. Efter att återigen ha ätit oss proppmätta strosade vi runt och tittade lite, anmälde oss till någon slags konstauktion och tog sedan en eftermiddagslur innan det var dags att byta om till kvällens middag som var "formal", dvs smoking och cocktailklänning.

Alla var finklädda och det var om möjligt ännu bättre mat än kvällen innan, med oxfilé som rekommenderad huvudrätt. Mums!

Efter middagen tänkte vi hänga på våra bordsgrannar in till Nassau igen, men det regnade inne. En spaning var att de flesta efter att ha varit finklädda under middagen bytte om till vanliga kläder efteråt, vilket man ju inte skulle ha gjort i Sverige. Vi tittade på någon slags partävling mellan tre gifta par där det gällde att känna sin respektive. Ganska kul, men lite amerikanskt.

Vid elva var det en show där ett gäng musikalartister uppförde en räcka Motown-hits, bra sjunget, snyggt dansat och med en fantastisk orkester. Lite enformigt i längden kanske, men bra på det hela taget.

Det är en lyxig tillvaro man lever: I princip allt är gratis, alla är otroligt vänliga, de bäddar ens säng på morgonen, de tar ur prydnadskuddarna ur sängen innan man ska lägga sig (läs: under middagen), de städar ens rum och byter ens handdukar. Det känns faktiskt nästan lite påträngande att de är inne i ens rum stup i kvarten.

Onsdag 16 maj

Idag ankrade vi intill Coco Cay, en liten ö som ägs av vårt rederi, Royal Caribbean. På grund av otjänligt väder gick det dock ingen transport in till själva ön, och under frukosten fick vi reda på att vi istället skulle åka mot vår nästa destination, Key West, för att vädret på vägen dit var bättre än det skulle bli vid Coco Cay. Vi lade oss vid poolen och läste och tog det lugnt, trots att det var lite molnigt och duggade tidvis. När första solen kom jublade hela pooldäcket. =)

Efter ännu en smaskig lunch var det dags för konstauktionen, där det förekom verk av både Picasso, Dali och Rembrandt(!) samt verk av samtida konstnärer som Peter Max. Vi hade spanat in en Romero Britto (som i Brasserie Britto i Linköping), en tavla som vi tyckte var snygg och som hade ett utropspris på 920 pengar (6440 kronor), värderad till 1950 pengar (13650 kronor). Vi fick då reda på att man kunde lägga ett reserverat bud, dvs i princip köpte man tavlan till det priset, den måste fortfarande gå via auktionen (det hade visst med någon slags skatteteknisk fint att göra), men ingen fick bjuda över. Vi bestämde oss för detta, och har således efter att ha viftat lite med en lapp och fått det klubbat köpt Britto-tavlan "Celebration" för 8000 kronor inklusive klubbningsavgift och försäkrad frakt med FedEx hem till Värnamo. Häpp!

Sedan var det middag igen, nu åter i vanliga kläder. Det var lika gott som vanligt, och eftersom det var italienskt tema sjöng alla kypare "O sole mio" med sin allra mest smäktande stämma.

Efter middagen hade vi möte med konsthandlarna för att skriva på, och fick då som en gåva ytterligare två litografier som de skänkte bort om man tecknade någon slags kreditkort. Nu kunde vi ju tyvärr inte teckna det eftersom vi inte var amerikanska medborgare (himla otur!;o), men fick ändå vår välkomstgåva. Schysst.

Kvällen avlöpte sedan med karaoke, promenad ett varv runt hela båten (stjärnklart och varmt) samt ett midnattsdopp i poolen. Livet kunde definitivt vara sämre...

Torsdag 17 maj

Vi lägger till i Key West.

Fredag 18 maj

Vi är tillbaks i Miami.

Söndag 20 maj

Vi flyger hem till gamla Svärje.

Måndag 21 maj

Vi är hemma igen.